Ondersteunen bewonersinitiatieven

Burgerberaden

 

Agora Europa adviseert en ondersteunt gemeenten en provincies die op een zuivere manier burgerberaden willen inzetten. Het vraagt namelijk de nodige voorbereiding om een goed burgerberaad op te zetten en uit te voeren.

Het burgerberaad geldt als een nieuwe loot aan de boomstam van democratie. Maar het is eigenlijk een oude wortel van die stam. Tijdens de Atheense democratie, met de agora als de plek waar burgers samenkwamen om te overleggen en te stemmen over belangrijke onderwerpen, werd loting volop ingezet in het besturen van stadstaat Athene. Dit systeem met gelote vertegenwoordigers was bedoeld om vrije burgers “beurtelings te laten regeren en geregeerd te laten worden”, aldus Aristoteles.

In de huidige crisis van de representatieve democratie komt loting als zinnig alternatief weer naar boven. Het zorgt immers voor een betere representatie (een dwarsdoorsnede van de gemeenschap), het vermijdt ongeoorloofde invloed en druk van lobbyisten, het is niet onderhevig aan media-hectiek en het benut de kennis en wijsheid van de samenleving.

Lees verder

Overige projecten

Wilt u meer weten over wat we voor u kunnen betekenen?