Agora Europa adviseert en ondersteunt gemeenten en provincies die burgerberaden willen inzetten. Het vraagt namelijk de nodige voorbereiding om tot een goed besluit te komen om een burgerberaad op te zetten en uit te voeren.
Het burgerberaad geldt als een nieuwe loot aan de boomstam van democratie. Maar het is eigenlijk een oude wortel van die stam. Tijdens de Atheense democratie, met de agora als de plek waar burgers samenkwamen om te overleggen en te stemmen over belangrijke onderwerpen, werd loting volop ingezet in het besturen van stadstaat Athene. Dit systeem met gelote vertegenwoordigers was bedoeld om vrije burgers “beurtelings te laten regeren en geregeerd te laten worden”, aldus Aristoteles.
Met het huidige lage vertrouwen in de representatieve democratie komt loting als alternatief weer naar boven. Het zorgt voor een betere representatie (een dwarsdoorsnede van de gemeenschap) en het benut zowel de kennis en wijsheid van de samenleving als dat het mensen de kans geeft om hun betrokkenheid te tonen. Burgerberaden gaan uit van een deliberatief proces waarbij alle perspectieven op een onderwerp worden gehoord. Het voorkomt een onevenwichtige druk van belangenbehartigers (bedrijven, electoraal, actiegroepen) en zorgt dat feiten belangrijker zijn dan meningen.
Lees verder
Burgerberaden met gelote burgers kunnen doorbraken forceren en versnelling aanbrengen in oplossingen voor knellende politieke en maatschappelijke vraagstukken.
Agora Europa is met het Bureau Burgerberaad een partnerschap aangegaan, om “burgerberaden net zo vanzelfsprekend te maken als verkiezingen”.
Agora Europa adviseert en ondersteunt gemeenten en provincies die op een adequate manier burgerberaden willen inzetten. Het vraagt namelijk de nodige voorbereidingen om een goed burgerberaad op te zetten en uit te voeren.
Zo moeten burgerberaden gaan over vraagstukken waar de politiek graag de hulp inroept van de samenleving, bijvoorbeeld als een onderwerp tot polarisatie kan leiden of waarbij het lastig is om aan lange-termijn-oplossingen te werken of waarbij men op zoek is naar nieuwe oplossingen en andere manier van draagvlak. Met Agora Europa hebben we veel ervaring om het bestuur en de politiek te helpen om burgerberaden zo in te zetten dat ze bereid zijn de uitkomsten zeer serieus te nemen en over te nemen. Daarvoor zoeken we zo groot mogelijk steun bij de politiek, onder andere door de politiek goed mee te laten denken over de kaders waarbinnen het burgerberaad gaat werken. Een burgerberaad is een zwaar instrument dat veel tijd en geld kost, maar dat als het goed georganiseerd wordt, leidt tot beter beleid, meer vertrouwen tussen politiek, bestuur en inwoners en een versterking van de democratie.
Zowel in de voorbereiding, uitvoering als opvolging van een burgerberaad kan Agora Europa een rol spelen. Niesco Dubbelboer en Walter Wittkamp hebben hier veel ervaring mee. Ze werken samen met een breed netwerk van deskundige procesbegeleiders en betrokken experts.
Vaak leiden burgerberaden tot zinvolle oplossingen voor de knellende kwesties in een dorp, stad of land. Burgers krijgen verantwoordelijkheid en zeggenschap. Het leidt tot meer onderling vertrouwen tussen burgers, bestuur en politiek.
We hebben al vele inspiratiesessies en adviestrajecten gedaan. Van Almelo tot Maastricht, van Haarlem tot Den Bosch, van Rotterdam tot Baarn. We hebben meegewerkt aan de totstandkoming van burgerberaden over onderwerpen als afval, woonzorg, kansengelijkheid en klimaat.