Trainingen en cursussen
 
 
“Burgerdeugd, rechtvaardigheidszin en respect voor de publieke
opinie zijn voorwaarden voor het bestaan van een samenleving”


-  Socrates
 
 
   
 

Dit project wordt financieel ondersteund door MATRA (Maatschappelijke Transformatie) programma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoofddoel is om mede-eigenaren van flatgebouwen te helpen betere en meer duurzame woonomstandigheden voor zichzelf te creŰren.

Doel van het project: het oprichten van nieuwe verenigingen van huis-eigenaren (de zogenaamde

Resident Condominium Co-owners Unionĺs; RCCUĺs) die realistische lange termijn onderhouds- en investeringingsplannen zullen opstellen en uitvoeren. Andere gemeenten en mede-eigenaren zullen ge´nformeerd worden over de voordelen van het opstellen en versterken van RCCU's.

 

Project resultaten: (zoals geformuleerd bij de start van het project)

 

  • tenminste twintig verenigingen van huis-eigenaren (circa 1000 huishoudens vertegenwoordigend) zullen worden opgericht in de steden Nizhyn en Berdichev
  • tenminste twintig RCCU's ontwikkelen een onderhouds- en investeringsplan
  • tenminste tien RCCU's doen een aanvraag voor een lening met een lage rente bij de stichting DIGH (Dutch International Guarantees for Housing) en PRC Bouwcentrum.
  • gemeenten in de Oekra´ne worden beter ge´nformeerd over het oprichten van verenigingen van huis-eigenaren.


Het project wordt uitgevoerd door een project management groep bestaande uit Eric Berman van Agora Europa als teamleider en een lokale co÷rdinator, die een ervaren deskundige is van het
Ukrainian Housing and Municipal Reform Support Center.

Agora Europa werkt nauw samen met de stichting DIGH en PRC Bouwcentrum.

 

2008-2010: SUN Energy Baltic levert eerste warmte in Letland


Eric Berman, RENESCO RENESCO
Het zal maar 22 graden vriezen als de verwarming uitvalt. Het gebeurde in Cŕsis (Letland), waar half oktober 2008 het houtgestookte ketelhuis van een appartementencomplex volledig uitbrandde.

Zeventig woningen zonder warmte, dus er moest snel gehandeld worden. In enkele maanden tijd is een volledig ketelhuis ge´nstalleerd volgens de moderne normen. Voor 7 januari, Russisch Kerst dus, werd de eerste warmte weer door het gebouw gepompt. Daarbij is zelfs financiŰle ruimte overgebleven om komende zomer een schilisolatie, een warmtepomp en een zonnesysteem in te passen. Dit alles met het unieke (R) ESCO concept van SUN Energy Baltic. SUN Energy Baltic (Riga) realiseert diverse projecten in de Baltische landen (Letland, Litouwen en Estland). In 2011 is hun naam in RENESCO veranderd.

 

Zie voor meer informatie over SUN Energy Baltic de website; http://www.sunenergy.lv