Archief Agora-Europa
 
 
“De burger is iemand die deelneemt aan het maatschappelijk
leven, door beurtelings geregeerd te worden en te regeren.”


-  Aristoteles
 
 
  Start / Contact / Bestuursleden Stichting Agora Europa / Annemarie Wijn, secretaris, ex stafmedewerker

Annemarie Wijn, secretaris, ex stafmedewerker

 

De cultuur is de eerste en oudste liefde. Al in de 3e klas van de lagere school speelde zij een van de hoofdrollen in een toneelstuk op een echt podium. Dat voelde voor haar heel vanzelfsprekend.
Ook op de MMS kwam het toneel terug en later weer toen zij aan het Philips Toneel verbonden was als regie assistente bij de voorstelling Een Midzomernachtsdroom van Shakespeare.
Daarna was zij vooral als theaterbezoeker en gemankeerd actrice actief en maakte de glansjaren van Het Werktheater mee, te beginnen als student op de Sociale Academie Den Elzent in Eindhoven met onder andere een onvergetelijk ontroerend optreden van Peter Faber en later Joop Admiraal, Helmert Woudenberg, Shireen Strooker en de anderen.

Annemarie Wijn, april 2008


Voor die parttime opleiding was een baan nodig en die vond Annemarie via de vormgever en creatieve partner van Eisse Kalk bij Werkgroep 2000. Vanaf 1973 was zij lid van die Gideonsbende en viel ze van de ene verbazing in de andere terwijl ze van dichtbij meemaakte wat directe democratie, echte inspraak en bewonersondersteuning in de praktijk kan inhouden. De combinatie van kennis, praktijkervaring, tomeloze werkdrift en ideeŽnrijkdom resulteerde in 10 jaren van vriendschappen voor het leven en dierbare, onuitwisbare herinneringen.

De jaren tachtig vormden een schrille tegenstelling met de jaren zeventig, ook economisch en dat resulteerde in ontslag in 1984. Het was voor haar tijd voor de education permanente, inhoudelijke bijscholing en ook terug naar de cultuur. Het werd de opleiding Kunst, Cultuur en Educatie op de Hogeschool Holland. Daar werd in een werkcollege De Democratie in het Klassieke Athene voor Annemarie en Eisse de democratische en culturele link gelegd naar het verleden; die van het heden kenden ze al uit de praktijk.
Eind jaren tachtig vielen een aantal ontwikkelingen samen: Eisse en Annemarie wilden iets doen met de inspiratie van de Atheense democratie, de Midden en Oost Europese communistische regimes vielen als veel mensen dag in dag uit zich op een plein verzamelden en ze voelden zich niet meer thuis bij de manier waarop Werkgroep 2000 functioneerde. Kortom tijd voor een nieuwe start met Agora Europa. 
Annemarie's stage bij Agora Europa verkende de mogelijkheden van culturele reizen naar steden waar democratie en cultuur een belangrijke rol hebben gespeeld en elkaar hebben beÔnvloed. Een logisch vervolg was haar afstudeerscriptie getiteld: Democratie en cultuur in het Klassieke Athene.
Op dat moment had zij in dienst kunnen treden bij Agora Europa, maar zij had de smaak van inhoudelijke verdieping te pakken en samen met enkele studiemaatjes ging zij richting Vrije Universiteit om de kunsthistorie en met name de architectuurhistorie serieus te bestuderen. Deze studie sloot Annemarie af met een thema dat in tijd gezien niet verder van het klassieke Athene van 2500 jaar daarvoor verwijderd kon zijn, maar het thema gaf blijk van enige consistentie: Onderzoek naar de vormgeving van de gebouwde omgeving in relatie tot maatschappelijke relevantie in de periode 1970 Ė 1995.

En sinds 1996 breken de jaren aan van werken voor Agora Europa in een groot aantal projecten, vaak in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek waar Eisse sinds de oprichting directeur van is tot hij 65 wordt, dan komt hij ook bij Agora werken.
Wat Eisse en Annemarie samen met de medewerkers van Agora Europa aan activiteiten hebben ontwikkeld sinds februari 1990 is elders op de website beschreven. Steeds opnieuw blijkt echter dat de combinatie van democratie en cultuur een onuitputtelijke bron is van inspiratie voor praktisch maatwerk met bewoners, publicaties en wat ze verder kunnen bedenken, al dan niet samen met opdrachtgevers die willen vernieuwen.
En er staan veel nieuwe plannen op stapel: over vernieuwing van de democratie, over nieuw leven voor oude gebouwen, over de waarde van ons collectieve geheugen, kortom voorlopig zijn ze met groot plezier nog wel even bezig met de combinatie van prachtig en praktisch.

Annemarie temidden van klaprozen op de Agora van Athene

Annemarie op de Agora van Athene, 1999


 

 
 
 
 
   
 
 
Vorige pagina
Pagina printen
 
Wilt u regelmatig de nieuwsbrief ontvangen, meldt u dan aan.