Archief Agora-Europa
 
 
“Geen uitmuntende ziel is gevrijwaard van op z'n minst een beetje
gekte”


-  Aristoteles
 
 
  Start / Over Agora / Democratie & Cultuur / Appenzell (Zwitserland)

Relatie democratie en cultuur in Appenzell (Zw)

 

Relatie democratie en cultuur in Zwitserland Appenzell

 

De Zwitserse Volksvergaderingen, Kantons en gemeenten

De volksvergadering was de oorspronkelijke vorm van democratie in Zwitserland. Vrijwel overal was de volksvergadering de hoogste autoriteit. In de 19e eeuw begon echter de gestage vervanging van de volksvergadering door het referendumsysteem. Dit had een paar redenen; de bevolkingsgroei van de kantons, waardoor een fysieke volksvergadering steeds lastiger werd en verder bestond er in de volksvergadering geen stemgeheim en ook geen hoofdelijke stemming; de voorzitter schatte steeds waar de meerderheid lag. In de praktijk leverde dit meestal geen problemen op, maar het is niet ideaal.
Van de 26 kantons kennen alleen Appenzell Innerrhoden (een zgn. half-kanton) en Glarus nog een volksvergaderingssysteem op kantonaal niveau (Landsgemeinde genaamd). Op gemeentelijk niveau is de volksvergadering (hier: Bürgerversammlung) echter nog steeds springlevend. Van de circa 3000 gemeenten wordt zo’n 85 procent nog steeds bestuurd via de Volksvergadering.

 

Appenzell, Zwitserland

Landsgemeinde Glarus, Zwitserland

 

 

Volksvergadering in Appenzell (links) en Glarus (rechts)


De volksvergadering van Appenzell

De Landsgemeinde van Appenzell Innerrhoden is de hoogste autoriteit van het mini-kanton Appenzell Innerrhoden (15.000 inwoners). Hier speelt de Volksvergadering de rol die elders een volksvertegenwoordiging speelt. Er is schriftelijk bewijs dat de volksvergadering in dit kanton sinds 1409 jaarlijks bijeen is geweest.

Naast de Landsgemeinde bestaan de volgende instituties:

  • De Standeskommission (7 leden) is de regering. De ‘minister-president’ is de Landamman. Deze functie wordt al sinds meer dan 2 decennia vervuld door Carlo Schmid-Sutter. De leden worden elk jaar tijdens de Landsgemeinde individueel door de burgers verkozen; de Landamman blijft twee jaar aan.
  • Het Kantonsgericht (13 leden) is de rechtbank en wordt jaarlijks tijdens de Landsgemeinde door de burgers verkozen.
  • De Grosse Rat (39 leden) is een soort volksvertegenwoordiging; zij bereidt de Landsgemeinde voor en geeft stemadviezen aan de Landsgemeinde.


In april 2001 sprak Carlo Schmid-Sutter hoe de volksvergadering een symbool was van de fundamentele gelijkheid van alle burgers. “De Landsgemeinde schept gemeenschappelijkheid: hier is voor iedereen plaats, niet alleen voor de succesvollen, maar ook voor de zwakkeren en de mensen zonder succes. Iedereen heeft een vaderland nodig, niet alleen de mensen die haar kunnen betalen. Daarvoor staat de Landsgemeinde: een symbool van gezamenlijkheid in een tijd van vereenzaming, een symbool van de wederzijdse hoogachting in een tijd van wederzijdse geringschatting, een symbool van zijn in een tijd van hebben”.


auteur; Arjen Nijeboer, coördinator van het Referendum Platform en auteur van diverse boeken en artikelen over referenda en burgerinitiatieven

 
 
 
 
   
 
 
Vorige pagina
Pagina printen
 
Wilt u regelmatig de nieuwsbrief ontvangen, meldt u dan aan.